A műlegyes horgászatról – műlégy típusok

A száraz legyek

A száraz légy a víz tetején ejti rabul a halat. Klasszikus száraz legyeknél sűrű (kakas-nyak toll) gallérral van körbetekerve a horogszár, ami a felületi feszültségből adódóan eltartja, fenn tartja a könnyű csalit. A vadkacsa zsírzó mirigy melletti tollaival (CDC) kötött műlegyeknél nem használunk klasszikus gallért, hanem a zsírzó toll adta víztaszító tulajdonságot kihasználva formázzuk, kötjük a tollakat a horogra.

Klasszikus szárazlégy

A szárazföldi bogarakat utánzó “legyeknél” már sűrűn használjuk a szintetikus anyagokat, mint a különféle foamokat, műanyagokat, fóliákat. Végezetül a parachute legyek következnek, amik abban különböznek a klasszikus száraz legyektől, hogy a gallér nem a horogszár köré van tekerve, hanem közvetlenül a horog test fölé. Ennek a sajátos testfelépítésnek köszönhetően, a műlégy teste a víz felszínbe kerül, míg a szárny vagy a többnyire élénk színű jelző bóbita messziről mutatja a horgásznak merre sodródik a csali. Nagyon hasznos, mert a halak sok esetben nem hajlandóak az abszolút száraz’ eleséget csipegetni.

A nedves legyek

Szárnyas nedves légy. A nedves legyek a felszín alatti hirtelen mozgásukkal, emelkedésükkel keltik fel a halak érdeklődését. Kevés az olyan nedves légy amit csak – mint élettelen rovart- sodortatunk.

A nedves műlégy teste általában vastag, vízszívó, sokszor nehéz fémszállal bordázott. Gyakran sűrű, rövid, de feltűnő színű a farka /tag/.Gallérja puha tollú, gyér és sokszor igen hosszú. Ha szárnyas akkor nincs is gallérja csak némi kis lefelé mutató szakálla.

Szárnyas nedves légy

Nimfák

A nimfák (hármas) tagolt teste összetéveszthetetlen a többi műléggyel. Jól elkülönül a fej, tor és a rovar potroha ami sokszor ízelt. Némely esetben nem látszanak a testrészek, méghozzá ha lárvát utánoz (pl. mite-ok, bábok, bug-ok).

Mivel a nimfákat vízközt, illetve aljzaton is kínáljuk, gyakran kell súlyozni ,ami lehet a testen (potroh) kígyózó rézdrót, aranyfej, vagy (és) a test alá épített, pontosabban a horogszárra tekert ólom, cink stb.

Sztrimerek, bucktailok, atraktorok

A sztrimerünknek, úgy kell kinéznie, hogy a vízben való vontatásánál felkeltse a ragadózó halak kapó ösztöneit és kapásra bírja őket. A bucktailok’ valójában kis hal utánzatok, sötét háttal, világos testtel és karakteres szemmel.

Még a nagy – olykor 20-25 cm- csuka legyekre, az úgynevezett hallegyekre is szoktak szemet ragasztani. Az atraktorok nevében benne van a megfejtés, funkciója ugyan az, mint a fentebb írtaknál, de itt már nincs szó semmilyen imitációról…

Külön fejezetet érdemelnének a popperek, azaz a béka utánzatok, amivel a fekete sügereket és rokonait idomítják a legyesek, illetve külön értekezés tárgya a tengeri légy.

A rajzok Mike Dawes ; The Flytier’s manual c. könyvének illusztrációiból készültek

Írta: Erdélyi Pupa Balázs