A legnépszerűbb feeder csalik

Napjainkban a horgászcsali kínálatnak se vége, se hossza. Számtalan szín és ízvariációban, megannyi márkanév alatt kelletik magukat. De melyikkel érdemes horgásznunk? Mikor melyiket válasszuk? Variálhatjuk őket? Fontos csaliválasztásnál a víz hőmérséklete, a légnyomás? Magam is sokáig kerestem a választ ezekre a kérdésekre, biztonsággal mégsem tudok mindre felelni. Van azonban néhány általános alapelv, amit érdemes szem előtt tartani, hogy mit is érdemes a horogra tűzni. Ez nagyban függ a halfajtól, amire pecázunk és természetesen az időjárástól. Lássuk, melyek a legnépszerűbb feeder csalik, és miért?

Kukorica

Nem hiszem, hogy bővebb bemutatásra szorul. A halak természetes közegükben soha nem találkozhatnának vele, mégis szívesen felveszik. A kukorica nagyon sok halfajra jó a nagyobb testű keszegektől kezdve a pontyon át az amurig. Olcsó, könnyen beszerezhető, ízesíthető és sokáig eltartható. Ízesítések közül mindenképp érdemes kiemelni a natúrt, mézest, eprest, de a tejsavas erjesztésű szemek is nagyon fogósak. Érdemes kipróbálni az ízesített tejbe vagy kefírbe áztatott változatokat is, meglepő eredményeket hozhatnak.


Az aranyszínű szemek valóban aranyat érnek.


Ha a stopper és a pellet közé betűzünk egy szem tengerit, érdekesebb lesz a halak számára.

Leggyakrabban horogra tűzve érdemes felkínálni, én gyakran hajszálelőkére fűzök fel több szemet, akár 4-5-öt is. Az egyik kedvenc csalim egy szem kukorica, két szem csonti, melyek közül az egyik lehetőleg piros, hogy jobban elüssön a kukorica sárgájától (de ugyanilyen jó a piros kukorica mellett a sárga csonti, lényeg, hogy a szem látványosabbá tegye a nyüvek mozgását). Érdemes színezni a csemegekukoricát, ételfestékkel könnyedén átfesthetőek, ezáltal fogósságuk sokszor megnövekszik. Bár kétségkívül furcsa kék kukoricával horgászni.

Csonti, pinki

A kukorica mellett a csonti kétségkívül a legszélesebb körben használt csali. Könnyen beszerezhető, frissen vásárolva napokig eláll. Majd minden halunk szereti. Felveszi a keszeg, a ponty és a kárász, de csukát is akasztottam csontival. Horogra tűzve, mozgásával kelti fel leginkább a halak figyelmét, ugyanakkor forrázva is kiváló csalogató. Érdemes variálni a színeket, hogy figyelemfelkeltőbbé tegyük horgunkat.

Számtalan hal szereti az izgő-mozgó nyüveket


Érdemes kombinálni a csalikat


Egyszerűsége teszi nagyszerűvé a pelleteket

Hátránya ugyanaz, ami az előnye is, minden hal szereti. Ha termetesebb dévéreket szeretnénk fogni, ki kell találjuk, hogyan szelektálhatjuk őket, mert a 16-os horgon felkínált 2 szem csontit az alig 10-15 cm-es bodorkák is elcsípik, a törpeharcsákról nem is beszélve. Ilyenkor az apróbb szemű csemegekukoricával szelektálhatjuk a halak méretét.

A pinki méretén kívül másban is különbözik a csontitól, tovább eltartható. Sokkal jobban bírja, mint nagyobb testvére. Egy csonti mellé 1-2 szem pinki mindig jó választás.

Pellet, bojli

Elérkeztünk a mesterségesen előállított csalikhoz, melyek első csoportját a különböző fúrt és puha pelletek alkotják. Ezek az anyagok a haltenyésztésből kerültek át a horgászok kelléktárába. Az elv roppant egyszerű. Ha ezzel takarmányozzák a halakat növekedés közben, akkor valószínűleg halastavi kihelyezésük után is szívesen felveszik ezt a csalit. Az elmélet bizony jól működik, még az olyan természetes vizeken is, melyek halállománya nem, vagy alig találkozik pellettel. A pellet méretével, de ízvilágával is szelektálhatóak a kifogott halak.


A lebegő változat sok esetben rendkívül fogós


Szilikonkarikába fűzve is felkínálhatjuk

Tavasszal, egészen 20 fokos vízhőmérsékletig részesítsük előnyben az édes pelleteket, ilyenkor használjuk a gyümölcsös ízeket. A pelletet hajszálelőkén felkínálva szoktam mellé tenni egy szem kukoricát is, ami a héja miatt nagyon jól tart a vékony fonott zsinóron. A nyári, felmelegedett vizekben, ha pontyot szeretnénk fogni, kerüljük az édes csalit, 20 fok felett fűzzünk büdös halas vagy épp májas pelletet. Nem fogunk csalódni az eredményben.


A megfelelő ízeket párosítva biztos a siker!

A bojlikra is nagyjából a pelletekre vonatkozó megállapítások az igazak. Talán még annyit lehetne hozzátenni, hogy érdemes minibojlit használni 8-12 milliméteres méretben. Végezetül ejtsünk szót a pelletek és bojlik lebegtetéséről is. Ez különösen iszapos, növényekkel benőtt meder esetén hatásos.


A lágy pelletek könnyedén horogra tűzhetők

Puffi, puffasztott rizs

A puffasztott kölest vagy épp rizst leginkább csalik lebegtetésére szoktuk használni, habár önmagukban is remekül működhetnek. Napjainkra a puffi számtalan szín és ízvariációban kapható. Mondhatjuk, hogy ez a csali igazi reneszánszát éli. Figyelnünk kell azonban, mert gyorsabban leázik, mint a pellet vagy a minibojli.


Évek óta jól szolgálnak az extrudált golyók akár hajszálelőkén…


…akár horogra tűzve kínáljuk fel.


Egy szem kukoricát puffival kikönnyítve könnyebben felszippantják a halak

A puffasztott rizs senkinek sem hiányozhat a horgászládájából. Univerzális lebegtető anyag, sokféle színvariációban kapható. Egy-két szem csonti mellé tűzve könnyen felemeli azokat a fenékről, így az előkehossztól függően akár vízközt is horgászhatunk.


Egy-két szem csontit meglebegtethetünk puffasztott rizzsel

Remélem sikerült adni néhány hasznos tanácsot arról, milyen csalit válasszunk a következő horgászathoz. Görbüljön!

Forrás: Talabér Gergely