A kihívás hete

Régóta kedvenc vizeim közé tartozik a Pölöskei tó. Mely szinte minden alkalommal megajándékozott már egy-egy öreg pontymatuzsálemmel. Mindig szívesen térek ide vissza, még akkor is, ha tudom, hogy itt minden halért nagyon meg kell küzdeni, és nagyon „melós” az ilyen akadós jellegű tavon a horgászat.

1-a-taborunk

A táborunk

1-A-Fishing-and-hunting-is-velem-volt

A Fishing&Hunting is velem volt

Itt nem elég a halat megtalálni, és kapásra bírni, az igazi móka csak a kapás követően jön. A horgászhely, amit a mostani túrámra választottan, a Pölöskei viszonylatban is extrém akadósnak számít, mivel mindenhol víz alatti fák és bokrok nehezítik itt a horgászokat. Bevallom őszintén, ezen túrámon is egy igazi öreg Pölöskei pontyot szerettem volna a horgomra csalni. A horgászatot a helykereséssel kezdtem, mivel itt is mint mindenhol, ennek van az egyik legnagyobb jelentősége.

1-a helykeresesre-ne-sajnaljuk-az-idonket

A helykeresésre ne sajnáljuk az időnket

Az egyik botomnak egy sekélyebb részen levő bokros előtti tisztást választottam, a másik botomat egy mélyebb részre helyeztem el, ahol a vízmélység közel 3-3,5 méter volt. Bevallom őszintén kicsit finomra vettem a dolgot, az itteni viszonylatokhoz képest, és a szerelékeimet nem egészen olyanra állítottam össze, ahogy az itteni pálya ezt megkívánta. Próbáltam a lehető legfinomabbra összehangolni a végszerelékeimet illetve a zsinórjaimat, mint utólag kiderült ez nagy hiba volt. Az első kapásaimra nem kellett sokáig várnom, de sajnos a várt siker elmaradt, sorban mentek el a megakasztott halaim, sajnos a technikai hibák miatt.

1-a-nash-aprocikkek-nem-okoztak-csalodast

A Nash aprócikkek nem okoztak csalódást

Elszakadt ez előkém, illetve az utolsó 20 méter előtétzsinórom is gyengének bizonyult. Várakozásaimat felülmúlta az ívásra készülődő pontyok ereje, és a problémát azonnal orvosolnom kellett! A harmadik sikertelen fárasztás után erősebbre kellet szerelnem, ha eredményesen szerettem volna folytatni a horgászatot. Főzsinórokat és az előkéket vastagabbra cseréltem, és a horgok méreteit is növelnem kellett. Második nap folyamán szinte 100% teljesítménnyel sikerült 8 db pontyot fognom, 9 kapásból.

1-a-poloskei-standard

DSC02562

1-spanyolosan

Spanyolosan

De a sekélyben elhelyezett botom nem igazán adott darabosabb halakat, ezért úgy döntöttem, hogy keresek egy mélyebb részt, ahol nagyobb pontyok útvonalát sejtettem. Véleményem szerint itt az úgymond kereső horgászatnak van a legnagyobb jelentősége, mivel itt a pontyok nem igazán nagy területeket járnak be. Minél előbb rátalálunk a tartózkodási illetve a vonulási helyeikre, annál előbb sikeresek lehetünk.
DE! Amit mindenképpen szem előtt kell tartani, olyan helyet válasszunk, ahol van esély nekünk is a hal sikeres kifárasztására.
Előnyben szoktam részesíteni a puhább, úgynevezett márgás, picit iszaposabb részeket, mivel köztudott, hogy a nagy pontyok az ilyen helyeket szeretik. Ezeket a helyeket a legjobban tapogató rúd segítségével találhatjuk meg. A túra során a kis etetéses taktikát választottam, hiszen a kereső horgászatnál, nem oda szoktatásról beszélünk. Ez halanként 2-3 marék 24 mm-es bojlit jelentett. Ne sajnáljuk az időt a helykeresésre, és mindig figyeljük a halak jelenlétére utaló jeleket, túrásokat, és ugrásokat. Mivel ezek sok mindent elárulhatnak.

DSC02542

DSC02524

Mit tegyünk, ha a hal akadóba menekül? Na ez az a helyzet, ami szinte elkerülhetetlen, de van rá 1-2 jó megoldás, ami alkalmazásának köszönhetem eddigi elért sikereim javát. Semmiképpen ne rángassuk a zsinórt, ne erőltessük, mivel ez halvesztéshez vezet. Próbáljuk a horgászbotunk segítségével kiszabadítani az elakadt zsinórt, nyomjuk a víz alá a spiccet és laza fékkel próbáljuk kifűzni. Ha ez a megoldás nem vezet sikerhez, akkor jön a B terv, a kampózó. Aminek a segítségével meg kell keresnünk a zsinórunkat, az akadó túlsó felén, ha megtaláltuk akkor próbáljuk meg kézzel kiszabadítani. Ha így sem megy, akkor sajnos el kell vágni a zsinórt, áthúzni az akadó alatt, majd összekötni, és felvenni a kontaktot a hallal. Persze ez nem ilyen egyszerű, de némi gyakorlással, pillanatok alatt meg lehet tanulni.
Ha a halunk kiszabadul az akadóból, akkor következik a kemény harc, és úgy kell fárasztanunk, hogy már többet ne tudjon a halunk visszamenekülni az akadóba!

hh

Naplemente…

1-Naplemente-polosken

…Pöslöskén

Ilyen-hibatlan-pontyokat-rejt-a-poloskei-to

Ilyen hibátlan pontyokat rejt a Pölöskei-tó

Inkább fárasszunk ki egy halat keményen, mint hogy visszaengedjük az akadóba, és halvesztés legyen a vége. A túrám harmadik napján este 10 óra körül, szép folyamatos kapást követően, azonnal csónakba ugrottam, majd a hal fölé érve már tudtam, hogy nagy hallal van dolgom, mivel a ponty nem az akadóba menekült, hanem a nyílt víz felé vette az irányt a mély vízbe. Eddigi tapasztalataimra támaszkodva sejtettem, hogy nem kis ponty van a horgon, mivel a nagy pontyokra nem jellemző, hogy beugranak a bokrok menedékeibe. Közel 10 perces fárasztást követően, elsőre sikeresen megszákoltam a nagy öreg tövest. Fejlámpámmal rávilágítottam, és tudtam, érte jöttem. Hibátlan tőponty, a nagy öreg Pölöskei pontyok közül, a maga 22,70 kilójával megerősítette bennem, hogy igen, na ez a tudatos nagyponty horgászat, és jó úton haladok.

1-A-tura-hala

A túra hala

errol-szol-a-nagypontyhorgaszat

Erről szól a nagyponty horgászat

Ennek a halnak duplán örültem,  mivel a túrámat a nap 24 órájában a Fishing and Hunting operatőre Kiss Róbert filmezte. A most induló 4 részes sorozatom első része  hamarosan adásba kerül a Fishing and Hunting műsorán, ahol fantasztikus fárasztásokat, tömény akciókat, és a nagypontyhorgászat fortélyait, taktikáit próbálom átadni a képernyőn keresztül a kedves nézőknek.

Addig is mindenkinek jó horgászatot!

Írta: Csörgő Tamás