A Joó-tó és a balatoni dióhéj csónak históriája

Az utóbbi napok tikkasztó meleg időjárása mindenkit a vízpartra „kergetett”. A PV TV stábjával sem volt ez másképp, bár nem fürdőzés okán forgattunk a Marcalgergelyi Joó Horgásztónál. Csönge Ferencet és nejét Csöngené Nyaras Évát kísértük el egy könnyed pecázásra ennek az újonnan megnyílt tó partjára. Míg Feri és Évi a nagy meleg dacára sorra kapdosták ki a potykákat, mi felfedeztük magunknak a tavat.

IMGP0637

IMGP0635

Veszprém megye nyugati szélén, Celldömölk és Pápa között félúton helyezkedik el a Joó László által kialakított 1,8 hektáros horgásztó. A vízfelület egy 15 hektáros, részben parkosított, közművekkel ellátott, a Marcal- völgyére jellemző árterületi legelőkkel határos területen fekszik.

IMGP0606

A tó

A tó látképe igényes tervezésről és szerencsés adottságokról tanúskodik: a tavat ölelő dombtetőn a Marcalgergelyi 1783-ban épült, evangélikus temploma magasodik, a tó partján műgonddal felépített székely rönkház várja a vendégeket, legalábbis fogja várhatóan 2011 májusától, a tó partján pedig gondosan, egymástól kellő távolságban sorakoznak a horgászhelyek.

IMGP0608

IMGP0580

Székely rönkház a tó partján

Közel ötven horgász zavartalan horgászatára van lehetőség a Joó-tavon, ráadásul a kis család pihenéséről is gondoskodtak, hiszen a jól felszerelt játszótér mellett haltisztító- főző-és sütőhelyek, valamint labdajátékokra alkalmas füvesített területek is megtalálhatók.

IMGP0578

Játszótér

IMGP0594

Horgász nyugalom

A Marcalgergelyi Joó-tóban fogható halak: compó, csuka, amur, nemes ponty, tő és hortobágyi nyurga ponty, dévérkeszeg valamint ezüstkárász. Egy külön kialakított Harcsás tóban afrikai harcsát is telepítettek. A horgásztó átlagos vízmélysége 3,2m, legmélyebb pontjai elérik a 4,2m mélységet. A tó északi oldala versenyek rendezésére ideális helyszín, ugyanis egyedülálló módon az északi gát 200 m hosszban, azonos rézsűhajlással és fenékmélységgel egyenlő feltételeket biztosít a versenyzők számára. A július 3-ai rakósbotos versenyen a huszonkét versenyző összesen 286,61kg halat zsákmányolt!  Legközelebb szeptember 11-én kerül megrendezésre a 24 órás páros horgászverseny. A mozgáskorlátozottak számára is van kialakított horgászhely, közvetlen parkolással és kialakított lejáróval. Lehetőség van éjszakai horgászatra is, mely a nappali nyitva tartás végétől (ez a nyári időszakban este 8 óra), másnap reggel 05.00-ig tart.

A Joó-tó partján az embernek az, az érzése támad, hogy ez a kis „birodalom” nagyon egyben van és harmóniát sugároz. Vélhetően ugyanazt a harmóniát, ami az ügyvezető igazgató, Joó László szeméből is árad, aki elmondása szerint azért adta horgásztó építésre a fejét, mint munka és tűzvédelmi szakember, mert egyedül a horgászat volt képes őt kikapcsolni a mindennapok zűrzavarából. Szép törekvés részéről, hogy ezt a békét horgásztársaival is meg kívánja osztani egy ilyen csendes helyen, mint Marcalgergelyi.

Még több információ a tóról a www.joo-to.hu honlapon

IMGP0616

IMGP0593

Marcalgergelyi után irány a Balaton ahol régi vágyam teljesült végre közelebbről is megismerkedhettem a balatoniak népszerű és kedvelt csónakjával a „dióhéjjal”. A dióhéj természetesen a csónak formájára, nem anyagára utal, ami oly annyira tökéletesen fekszik a Balaton hullámaira, hogy népszerűsége töretlen maradt a balatoni horgászok körében. Hosszú történelemre tekinthet ugyanis vissza: az 1920-as 30-as években terjedt el, ekkor fedezte fel magának az arisztokrácia a Balatont és nyári délutánokon a kisasszonyok csónakoztatására ideálisnak bizonyult. Elsősorban Balatonfüreden, a hajógyártás fellegvárában készültek. Sajnálatos módon az 50-es évektől egyre inkább a háttérbe szorult ez a hagyományos jól bevált forma, átvették helyét az új típusú, jellegtelen vízi alkalmatosságok.  Hála a műértő gyűjtőknek és hagyományőrzőknek a dióhéj csónak az időviharát és viszontagságait is meglovagolta, így fennmaradt követendő példaként.

regi diohej

A hajdani dióhéj csónak

Manapság a horgászok veszik nagy hasznát ennek a speciálisan a balatoni hullámokra fejlesztett csónaknak, persze csak akkor, ha megfelelő irányban és módon horgonyozzák le, mivel erős szél esetén a csónak oldala vitorlaként viselkedik. A dióhéj elnevezés onnan ered, hogy a csónak rövidebb és szélesebb, mint egy átlagos ladik, másrészt oldala dióhéjszerűen egymásba kapcsolódó, meghajlított falécekkel palánkolt. A hajótest vízzel érintkező felületének közepén vastag gerinc fut végig, mely megalapozza a csónak stabilitását. A csónak belsejébe az idők során fenékdeszka került, amely megakadályozta a bordázott palánkok, illetve a ladikfenék kitaposását.

diohej

Marcalgergely balatoni csónak 021

Mahagóni fából készült dióhéj csónak

Napjainkban reneszánszát éli a dióhéj csónak, mivel egyre többen választják dacára, hogy többet kell foglalkozni a karbantartásával, mint egy üvegszálas vagy műgyanta csónaknak. Balatonakaliban Csönge Ferenc dióhéjcsónak szerelmes és kereskedő mutatta be nekünk ezt a történelmében matuzsálemnek mondható csónak típust. Tette ezt egy gyönyörű, mahagóni dióhéjcsónakon, ami a tél folyamán kiszikkadt, így mikor először érintkezett a Balaton vízével, idő kellett, hogy megdagadjon attól.

Marcalgergely balatoni csónak 012

A „mahagóni” vízre bocsátása

Marcalgergely balatoni csónak 028

Jól jött a szapoly…

Ferenc felhívta figyelmünket a balatoni hajózás alapszabályaira is, amiket fontos észbe tartanunk, ha biztonságosan akarunk horgászni. A csónakunk alapfelszerelése kell, hogy legyen  a csónakban tartózkodó úszni nem tudó felnőttek, valamint a kiskorúak számára személyenként egy-egy, de legalább 1 db mentőmellény. A csónak típusától függően megfelelő számú, de legalább 1 db evező, a csónak tömegének legalább 5 %-ával egyenlő tömegű 1 db horgony, kikötésre és horgonyzásra alkalmas, megfelelő állapotú, legalább 10 m hosszú kötél vagy lánc, legalább 1 liter űrméretű vízmerő, régiesebb nevén szapoly, fehér fényű kézi, forgó villamos jelzőlámpa, tartalék izzóval és elemmel. Fontos még a csónak üzemben tartó nevét és lakcímét, telefonszámát tartalmazó tartósan rögzített névtábla.

Szöveg és kép: Kovásznai Szász Réka

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.