A Balaton időjárása

Az okkal híres balatoni viharoknak minden évben eshetnek, és sajnos esnek is áldozatául az óvatlan fürdőzők vagy éppen a parttól távol csónakozók. Emiatt a viharjelzések ismerete létfontosságú! A Balaton partján elhelyezkedő magasabb műtárgyak tetején találhatóak a viharjelző berendezések. Ezek erős fényjelzést bocsátanak ki a vihar előfordulásának valószínűsége szerint.

viharjelzesAz alapfok esetén a Balaton partjain elhelyezett viharjelző berendezések nem bocsátanak ki fényjelzést, ilyenkor korlátlanul közlekedhetnek. (Ebben az esetben versenyzőink az IBCC VSZ értelmében a csónakkal a parttól maximum 350m távolságra közlekedhetnek.)

szel1

Az elsőfokú viharjelzés esetén a Balaton partjain elhelyezett viharjelző berendezések percenként 45 fényjelzést bocsátanak ki. Ebben az esetben versenyzőink a csónakokkal a parttól maximum 500m (az IBCC VSZ szerint 350m) távolságra közlekedhetnek.

szel2

Az másodfokú viharjelzés esetén a Balaton partjain elhelyezett viharjelző berendezések percenként 90 fényjelzést bocsátanak ki. Ebben az esetben versenyzőink a csónakokkal nem közlekedhetnek a vízen!

szel3

A balatoni időjárással az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemelten foglalkozik. Versenyzőink az alábbi linkeken találhatnak hasznos információkat erre vonatkozóan.

http://www.met.hu/idojaras/balaton/

http://www.met.hu/en/idojaras/balaton/