A 21,5 kg-os ponty és a Nash Instant Action bojli első találkozása

Az idei év első horgásztúrájára egészen április végéig kellett várnom. Mondanom sem kell, hogy az enyhe tél miatt már gondolatban sokszor elcsábultam, de időm csak most engedte, hogy egy pár napot a vízparton tölthessek kedvenc hobbimnak hódolva. A tó ahol szerencsét próbáltam a Fisharéna horgásztó, ami híres az egészséges, szép pontyairól és az erős tokhalairól. Ezúttal én a pontyokat vettem célba, ezért a taktikámat is ennek megfelelően alakítottam.

2

A csodás naplemente mindig elvarázsol

3

Volt, amikor hallgattak volt, amikor zenéltek, ahogy az lenni szokott

A horgászatot megelőző napok esősek és hűvösek voltak. Az érkezésünk reggelén sem volt ez másképp. A tó felé autózva, egész úton azon gondolkoztam milyen taktikát kövessek, hogy a bajszos barátainkból a nagyobbakat sikerüljön a horgomra csalni. Ugyanakkor az eget kémlelve az is eszembe jutott, hogy milyen jó is lesz esőben kipakolni a cuccokat… Azonban megérkezésünk pillanatában elállt az eső és egy órán belül hét ágra sütött a nap, ami nagyrészt így is maradt a horgászat végéig.

A tó medre egyenletes, az átlag mélysége másfél méter. Egy ideig radarral keresgéltem az 1-es horgászállás előtti kisebb gödröket, púpokat, de azon kívül, hogy a fél távnál találtam egy mélyedést 1,4 méterről 1,5 méterre, más nem igen volt. Ezért erre a helyre tettem egy bóját. A második bójámat a középen lévő sziget szélétől körülbelül másfél méterre helyeztem el, a törés és az aljzat találkozásánál. A harmadik bója pedig a nád mellett kapott helyett. A tervem az volt, hogy majd amelyik bója jobban működik, oda teszem át azt a botot, ami nem muzsikál annyira jól. A túra végére kiderült, hogy a sziget széle volt a favorit, mert középtájról egy hal sem jött, pedig az itt szokott működni. A nádasban ívó halakból is csak egy jelentkezett a csalira. Viszont a szigetek környékén több kapásom is volt, ezért egy-két nap után mind a három botomat ide tettem.

4
Az új Instant Action fogós csalinak bizonyult

1
Crab&Krill

A csalim kettő, vagy három 15mm-es süllyedő bojli volt, illetve az egyik boton két szem tigrismogyoróval próbálkoztam, amit meglebegtettem egy szem gumikukoricával. A versenyt a bojlik nyerték, méghozzá a Crab&Krill (rákos) és a Tangerine (mandarinos) vonzotta a legtöbb halat. Az etetéshez 20mm-es, félbevágott, ebből a két ízből összekevert bojlikat használtam. A vegyes etetési taktika már sokszor működött nekem, ezért szavaztam most is erre. Némi magmixet is szórtam mellé az első napon, ami kevés tigrismogyoróból, kukoricából valamint chilis kendermagból állt.
Az első hal éjszaka érkezett, majd hajnalig ismét pihenhettünk. Az egész túrára az volt a jellemző, hogy a halak kora reggeltől egészen késő estig kaptak, viszont éjszaka ők is pihentek.

5

Két szem mandarinos bojlira jött

A második nap reggelén a reggeli elfogyasztása után kellemes meglepetésben volt részem. A kapásjelzőm egyet pittyent, majd lassan görbülni kezdett a baloldali botom spicce. Az, amelyiket először a sziget mellé raktam. Miután ráemeltem, éreztem, hogy nehéz ellenféllel van dolgom. Nem mintha nagyon megindult volna, de mégis éreztem, hogy jó nagy súly van a másik végen. Mikor már a stég közelében járt, a másik botom is kapást jelzett. Megkértem jó barátomat, aki elkísért erre a túrára, hogy segítsen nekem. Az Ő hala igen könnyedén jött a part felé, még abban sem volt biztos, hogy hal van rajta. Majd, amikor már az övé is a stég körül úszkált, egy hatalmasat ugrott. Akkor láttuk, hogy ő egy amurt húzott ki, ami a mérlegelésnél 10.5kg-ot nyomott. Szomszédunk a saját merítőjével segített neki, mert addig még lusta voltam a második merítőt előkészíteni… Én még úgy tíz percig dolgoztam a saját halammal, azután megadta magát. Ahogyan a víz felszínén belecsúszott a merítőbe, rögtön láttam, hogy bizony tizenöt kiló fölött van, amikor pedig a matracra kiemeltem, már húsz felettinek tűnt. A mérlegelésnél pedig kiderült, hogy 21.50kg. Mondanom sem kell, hogy nagyon boldog voltam, mert nem gondoltam volna, hogy az év első túráján már húsz kiló feletti pontyot fogok. A csali ezúttal a Nash Instant Action Crab&Krill bojli volt, három 15mm-es szem egymás mellé fűzve.

6
A túra legnagyobb hala, 21.50kg

A következő két napon ennél nagyobb hal nem jött, de azért szép erős pontyok jelentkeztek. A legkisebb halunk hét kilós volt, az átlag pedig olyan kilenc kiló körül. A három botomon tizennégy kapásom volt, ebből csak egy ment el az egyik akadóban. A harmadik napon fájó szívvel vettem tudomásul, hogy bizony ez a túra is véget ért, de már várom a következő kalandot, amire nyáron kerül majd sor, és amit már egyhetesre tervezek.
Addig is görbüljön mindenkinek!

7

Az esti rövid vihar előtti percek

8

Még ívás előtt a kis pocakos

Írta: Pinke Attila