The One – Kedvenc pelletes végszerelékem

A felmelegedett vizekben az olajos hengerek valóban hatékonnyá válnak. Persze nem minden esetben és nem minden vízben, de az tény, hogy sok esetben kisegíthetnek minket akkor, ha már más csalik nem muzsikálnak úgy, ahogyan szeretnénk. Talán a legfontosabb szempont a pellettel történő csalizásnál az oldódási idő. Ezt a víz hőmérséklete, a fenéken mozgó áramlatok és persze a keszegfélék támadásai is befolyásolják.

Általánosságban annyi elmondható, hogy alap esetben, 25 Celsius fokos vízhőmérsékletnél akár 2-3 órát is kibírnak a horog mellett a 20 mm-es hengerek. Már önmagukban is fogósak a préselt csalik, de számomra a leginkább sikeres kombináció a pop-up bojlival történő kikönnyítés.

Az ilyen formán felkínált csali kiküszöböli a horog súlyát, sőt a szín miatt még vizuálisan is figyelemfelkeltővé válhat. Persze az ízek, illatok is fontosak, éppen ezért én a Red One dipben áztatom a csalizásra szánt pelleteket, mert tapasztalatai alapján az epres-fűszeres íz, olajos-halas jelleggel kombinálva igazán nyerő választás.

A lebegő csalikból szinte minden méretű pellethez (10-18mm)  találunk a dobozban

Vágjunk félbe egy Red One pop-up bojlit, a 16 mm-es méretből…

Illesszük a pellethez…

…majd ütköztessük egy stopperrel. (Ha esetleg a hajszálelőkénk rövidebb, használjunk hosszabb pelletstoppereket)

Egy úszórögzítővel, vagy Bait Stop ütközővel fixáljuk a pelletet

Nem hiányozhat a PVA csomag sem: 2-3 szem 20mm-es pelletet helyezzünk a PV hálóba…(ez még jól dobható méret)

 Akasszuk a horgot a PVA csomag oldalába, majd egy hurok segítségével (a PVA csomag felső részén) rögzítsük a hajszálelőkén

…utolsó lépésként pedig mártsuk Red One dip aromába. Számomra az egyik favorit az olajos pelletek ízestéséhez!

Sok esetben csodákra képes a sűrű dipbe áztatott, pop-up kikönnyített pellet

A nyári melegekben mindenképpen megér egy próbát ez a variáció is, hiszen sosem tudhatjuk, hogy éppen egy arra járó ponty a fenéken, vagy esetleg vízközt táplálkozik. Miért lényeges dolog ez? Azért, mert a Red One dip illata és íze a fenéken várja a halakat, míg a pelletből kiáramló olaj a felszín felé mozogva csalogatja a pontyokat…azaz a vízoszlop szinte teljes magasságában kapásra ingerelhetjük a halakat.

Írta: Csákány Attila
Fényképezte: Ács József