The One – Az év első pontyai

Eddig számomra a január hónap nem jelentett mást, mint hideget, havat, és szürkeséget egészen ez idáig. Decemberben mikor utolsó rövid túrámat töltöttem a vízparton, legmerészebb álmaimban sem mertem volna gondolni, hogy ilyen hamar sikerül ismét a pontyok nyomába erednem. Ebben a hónapban ez az időjárás igen szokatlannak mondható, de ennek mi pontyhorgászok úgy gondolom, csak örülhetünk. A kitűzött napra az időjósok enyhén szeles-napos idő kíséretében 8-10°C –ot jósoltak. Ezt a jó időt kihasználva el is látogattam egyik kedvenc vizemre, ami otthonomtól nem messze található. Fél óra kocsikázás után meg is érkeztem kora reggel, még világosodás előtt a Biatorbágytól mindössze pár percre található Biató Carp Lake-re. A tógazda és egyben barátom elmondása alapján a halak nem az ilyenkori megszokott módon viselkedtek, mivel intenzívebben mozogtak és táplálkoztak. Tanácsára a tó közepét választottam horgászhelyemül, ahol nyáron több darabosabb halat is sikerült fognom. Felszerelésem minimálisra csökkentettem, csak a szükséges tárgyakat vittem magammal.  Mire sikerült bepakolni és elrendezni mindent, kivilágosodott ezért a horgászatot már világosban kezdhettem meg. Csali terén is ügyeltem a szelektálásra és próbáltam minimálisra csökkenteni a pakkot. Ezért számomra a már jól bizonyított PV-TV Red One szériájából vittem magammal 1kg 18mm-es oldodó bojlit a hozzá tartozó horog csalit bedippelve és egy doboz Black One Pop-Up-ot. Mivel teljes mértékben megbízok ebben a csaliban és sok szép halat köszönhetek neki, úgy döntöttem csak ezt az egy fajtát hozom most magammal.

DSCF6364

Etetésre is csak bojlit használtam dobócső segítségével. Az egyik végszereléket a tó közepén húzódó rönk sor közelébe juttattam, ami végén egy dippelhető ólom található és ezt egy erős, intenzív illat aromával bíró epres dipbe mártogattam. Másik botomat, ami egy egyszerű helikopter végszerelékkel volt felszerelve, az előttem elhúzódó farönkök és a part közé dobtam. Ezt követően pár szem Red One golyót etettem koncentráltan a horgok köré. Most, hogy a végszerelékek a helyükre kerültek leültem és belekortyoltam a meleget adó forró teába. Tisztába voltam azzal a ténnyel, hogy ez most kicsit más. Tél van, alig pár fokos a víz, a halak nem úgy táplálkoznak, mint tavasszal vagy nyáron ennek a lágy időnek ellenére sem! Ezért is ebben a 20+-os pontyokat hajszoló világban kicsit lassítani kell és megbecsülni minden kapást, még a legkisebb pontyokét is.
Beigazolódott amit az időjósok mondtak, kicsit felélénkült a szél és előbújt a meleget adó nap.  A nap hatására egyszer csak felélénkült a természet és mindenhonnan csak madárcsicsergés hallatszott. Több tucat vadliba hangja törte meg a madárcsicsergést, akik az égen csak úgy repkedtek kiélvezve ezt a gyönyörű időt.

DSCF6374

Alig, hogy leraktam a fényképezőgépet a libák fotózása után, megszólalt a távolabbi horgászbotom jelzője. 1-1 csippanás hallatszott és láttam, ahogy a swinger fel-le mozog. Azonnal siettem és ráemeltem a botra, ami egy erősebb ellenállásba ütközött. Ekkor tudtam, hogy megvan a hal és elkezdtem óvatosan fárasztani, ügyelve arra, hogy el ne veszítsem. Hamar kiért a part közelébe és sietett egy vízbe nyúló fa irányába. Bement a biztonságot adó ágak alá szabadulás reményébe, de szerencsére sikerült hamar kiszabadítani és ez után megszákolni. Felhőtlen volt az örömöm, mivel a bölcsőben pihent az idei első halam, aki nem is volt olyan kicsi!

DSCF6379

A hal pontos súlya 9.78kg volt, aki a fertőtlenítést követően vissza nyerte szabadságát. Ezt követően izgatottan visszajuttattam a végszereléket és megszórtam pár szem bojlival. A délelőtt hamar eltelt kiélvezve a természet által nyújtott szépségeket. Bíztam a délutánba, hogy sikerül még egy kapást kicsikarni a halaktól. Nem is kellett sokat várnom, egy újabb jelentkezőnek ízlett meg a távolabbi végszereléken lévő csalizó bojli egy kis pop-up-al kikönnyítve. Húzós kapásra vághattam be és ismét egy óvatos fárasztásba kezdtem. Ügyeltem a legfinomabb módon partra segíteni a halat, mivel minden kapás „aranyat” ér. A hideg víz ellenére ez a hal is igen jó erőben volt, és ő is a behajló fát szemelte ki, de őt időben sikerült visszafordítanom. Szákolás előtt még tett pár kört a part közelébe, de végül belefáradt és sikerült legyőzni. Szákoláskor nem hittem a szememnek, hogy ismét ilyen szép nagy halat sikerült fognom, úgy gondoltam nagyobb lesz, mint az előző társa.

DSCF6395

Ez így is lett, idei második halam 13.42kg, aminek nagyon örültem! Felhőtlen volt az örömöm, tele adrenalinnal engedtem vissza ezt a gyönyörű jószágot. Ilyen csodálatos évkezdésben még nem volt részem, főleg nem ilyen hamar. A délután folyamán sikerült pár kisebb pontyot horogvégre csalni, amiknek szintén nagyon örültem!

DSCF6434

Sajnos hamar eljött a pakolás ideje, amit a lemenő nap jelzett számom. Úgy gondolom, hogy ennél jobban nem is végződhetett volna a szezonkezdő horgászatom. Csodás napot sikerült eltölteni a tóparton, nem kis élményekkel. Ismét jól bizonyította fogósságát a Red One széria, ebben a hideg, pár fokos vízben is.

DSCF6417_

Sikerült kicsit feltöltődnöm, és ez a nap adott számomra egy kis energiát, ahhoz, hogy átvészeljem ezt a kis időt még tavaszig.
Mindenkinek hasonló élményekben gazdag szezonkezdést kívánok!

Írta: Paál Norbert

Fényképezte: Paál Norbert