Országos Pontyfogó Bajnokság nem csak profiknak!

A tavalyi évben, életemben először, részt vettem egy bojlis túrán. A vendéglátóm, aki párjával később a Pontyfogó Országos Bajnokságon Magyar Bajnoki címet szerzett, és Klub csapatukkal az Világbajnokságon is részt vehetett, sokat mesélt a versenyszerű pontyhorgászat minden szépségéről, és kihívásairól.  

1

2

3

A tavaly, Maconkán megrendezett OB.-on is ott voltam az utolsó két napot, illetve korábban egy edzést is végigcsináltam a srácokkal, így kaphattam némi betekintést arról élőben is, hogy, miről is szól a Magyar Pontyfogó OB. Annyit bizton állíthatok, hogy ez a háromfordulós versenysorozat csak a legkeményebb, legelszántabb, legfelkészültebb, és el kell ismernem, a legfanatikusabb pontyhorgászok versenye. Ezért állok értetlenül az előtt, hogy ezen a versenyen miért csak kevesen állnak rajthoz. Hazánkban annyi „Carp Baits”, annyi bojlis versenyen edződött páros van, hogy ha csak minden pontyhorgászatban érdekelt cég, forgalmazó egyetlen párossal is képviseltetné magát a versenyen, igen népes mezőnyből kerülhetne ki a bajnok. Az okok feltárás nem lehet feladatom, hiszen mindenki arra a versenyre nevez be, amelyikre tetszik, és tudom, hogy egy nemzetközi szabályok szerint megrendezett verseny kőkemény megpróbáltatásait kevesen merik vállalni.

4

5

A hazai Pontyfogó Országos Bajnokság még messze nem vívta ki magának azt a rangot, amely megilletné. Ennek bizonyára számos oka van, de múltba nézés helyett azt gondolom, tekintsünk a jövőbe. Miért is fontos, hogy hazánk ebben, – idén a Romániai Lac Corbu tavon megrendezett – 16. Világbajnokságát ünneplő szakágban mindig stabil induló lehessen?

A világbajnokságokon a hazai versenyzők szinte minden „műsorszámban” letették már a névjegyüket. A finomszerelékes válogatottak világversenyeken gyűjtött érmeinek számát felsorolni is nehéz lenne. A nők, utánpótlás korú versenyzőink, férfi válogatottjaink évről évre esélyesként utazhatnak a versenyekre. A pergetésben is szép sikereknek örülhettünk. A feeder világversenyen elért két ezüstünk, a módszer népszerűsége okán a legismertebb versenysikerünk. Egy Pontyfogó VB.-on elért jó szereplésre, a módszer hazai népszerűségére gondolva, szintén sokan felfigyelnének. Komoly reklám értékkel is bírhat egy ilyen trófea, de az erkölcsi elismerés, hogy valamiben a világ élvonalába tartozunk, mindennél többet ér. A hazai pontyhorgászok véleményem szerint ott vannak a világ élvonalába, csak eddig egy világbajnoki 7. helyezés az egyetlen kézzelfogható bizonyíték erre.

5-1

6
Az idei évtől új szövetségi kapitány dolgozik azon, hogy méltó helyére kerüljön az Országos Pontyfogó Bajnokság. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke kapta meg a bizalmat, hogy lebonyolítsa az idei Országos bajnokságot, és menedzselje a válogatottat. Miklóst a pontyhorgász körökben nem kell bemutatni, a Deseda víztározó azon vadregényes horgászvizünk közé tartozik, ahol igazi kihívás a pontyhorgászat. Mint a vízkezelő egyesület elnöke jó kapcsolatot ápol a legtöbb hazai forgalmazóval, csapattal. Versenyszervezésben is nagy rutinra tett szert, korábban a finomszerelékes szakágban bonyolított le akár világversenyeket is, de pontyos versenyeken is szocializálódott. Saját elmondása szerint nem megosztó, sokkal inkább békét teremtő személynek tartja magát, persze csak a szabályok mentén. Az egyeztetések során meghallgatja mások véleményét, és a konszenzus után kőkeményen be is tartja, be is tartatja a megbeszélteket. Számára fontos, hogy egy versenyen ne legyenek félreérthető szabályok, ezeket jóval a rendezvény előtt kell tisztába tenni, hogy a megnyitón már csak a sorsolással kelljen foglalkozni. Az elmúlt 30 évben letett már annyit az asztalra, hogy mind emberileg, mind szakmailag alkalmasnak találták a feladatra. Az új szövetségi kapitány célja egyértelműen az, hogy minél többen, minél magasabb színvonalon képviseltessék magukat (esetleg támogatóként akár saját márkájukat) az Országos Pontyfogó Bajnokságon, hogy az innen továbbjutó, hazánkat a Világbajnokságon képviselő csapatra büszkén nézhessen fel a hazai horgásztársadalom. Hazánknak jó hírneve van a versenysportban, és mivel ez egy mondhatni fiatal szakág, komoly esélyünk lehet az élbolyba kerülni. Ehhez azonban az kell, hogy első körben helyileg összefogjunk. Mind a résztvevők, mind a lehetséges szponzorok tekintetében. A címeres mezben elért szép eredménynél, nincs jobb reklám.

6-1

7

A versenyeken szerinte „gondolkodni” kell, és ez a gondolkodás az, ami előre viheti a csapatokat. Az ilyen, kiélezett versenyeken szerzett tapasztalatokat semmi sem pótolhatja. Korábban horgász nagykereskedőként megtapasztalta, hogy azok a márkák, amelyek mögött versenytapasztalatokra épülő termékfejlesztés volt, sokkal jobban muzsikáltak a piacon. A finomszerelékes szakágból számtalan példát láthatunk erre. Az új szövetségi kapitánynak a horgászat az élete, napi „25 órát” foglakozik ezzel, vagy így, vagy úgy. Végezetül essen szó a szabályokról, azaz milyen formában kerül lebonyolításra az idei OB? A korábbi években bevezetett Klub rendszertől ebben az évben eltérni már nem lehet, hiszen a kiírás ebben a formában került közlésre, de akik „csak” párosban szeretnének indulni, egy izgalmasnak ígérkező megoldással „Klubként” is megmérettethetik magukat. A párosban nevezetteket ugyanis a bajnokság idejére klubcsapatokba szervezik, így nem csupán az egyébként is klubcsapatként nevezettek versengenek egymással, hanem mindenkinek beleszólása lehet a klubcsapatok versenyébe, így megméretődik az elképzelés helyessége. Könnyen előfordulhat az is, hogy egy ilyen ad-hoc jelleggel egy csapatba került „Klub” viszi el a pálmát. A szövetségi kapitány jelenleg egy olyan megoldást tart jónak, hogy a nevezések lezárultával a résztvevőket, és a lehetséges szponzorokat, támogatókat egy közös megbeszélésre hívja, ahol megvitathatják a jelenlegi, és a jövőbeni bajnokság legfontosabb sarokpontjait.A versenyen már nem lehetnek nyitott kérdések, az már a kőkemény verseny helye, és ideje.

8

10

Egy dolog biztos. A Pontyfogó Országos Bajnokságnak van létjogosultsága, és csak arra biztathatok én is minden pontyhorgászt, versengést kedvelő amatőr, vagy profi csapatot, párost, hogy álljanak rajthoz az idei OB.-on. Jó értelemben véve ugyanis ez valóban a kihívásokat szerető, kőkemény pecások versenye. Aki nem hiszi, járjon utána!

Országos Pontyfogó Bajnokság információk:

http://www.ovhb.hu/ponty_ob.html

Írta: Polyák Csaba