A világ legnagyobb édesvízi halai – Sziámi óriás ponty

A 2010-es Ponty Show-ra kilátogathatók a kezükben tarthattak egy óriás pontyot, így kicsit átérezhették milyen lehet egy igazán nagy halat magunkénak tudni. Egy 30-40 kilós bajszos azonban valósággal eltörpül a világ legnagyobb pontyfajtája mellett. Nagy, izmos és vad. Kivételesen szívós ellenfél. Ő a sziámi óriás ponty.

01

02

Dél-kelet Ázsiában rengeteg mese és legenda szól a „Király Halakról”. Ezek hátterében legtöbbször az óriási Sziámi pontyok állnak. Vietnamban, ezt a különleges, nagyfejű fajtát  „cá ho” néven ismerik. Kambodzsában pedig olyan nagy tiszteletnek örvend ez a hal, hogy még a legendás templom: Angkor falain is helyet kaptak a róla mintázott faragványok. Ez az óriás valóságos nemzeti jelkép.

03

04

Az óriás Sziámi ponty elsősorban folyókban él. A mélyebb gödröket, medencéket részesíti előnyben, de szezonálisan kivándorol a csatornákba vagy a folyók ártereibe. Fiatalabb példányokat pedig gyakran látni a mocsarak környékén és a  folyók kisebb mellékágaiban is.

Ez a különleges hal elérheti, és meg is haladhatja a 3 métert és a 300 kilogrammot, de az elmúlt években már az is ritkaságnak számít, ha valaki 100 kilogrammos példánnyal találkozik. Ezeknek a hatalmas méretű halaknak a legfőbb táplálékforrását az apró növények, a fitoplanktonok, valamint az alga és a hínár jelenti. Étrendjük az esős időszakokban az árvízzel érkező gyümölcsökkel egészül ki, melyek a termőföldekről érkeznek.

05

06

A tudósok attól tartanak, hogy a „cá ho” népessége csökkenni fog, mert azokból a halakból melyek már ivarérettek és készek a szaporodásra, évről évre egyre kevesebbet fognak ki. Emiatt a faj Kambodzsától a Mekong Deltáig a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozik. Ennek legfőbb okai: a vízszennyezés, folyóvízi hajóforgalom, és a túlhalászat.

07

08

A Mekong folyó mentén élő emberek előszeretettel fogyasztják a húsát. Különösen pácolva ízletes.

A faj megmentése érdekében állami támogatással, mesterséges szaporító programot indítottak szerte az országban. A fiatal egyedek rendkívül jól reagáltak a beavatkozásra, így a faj alkalmas arra, hogy tavi gazdaságokban tenyésszék, hogy utána visszaengedjék őket.

09

10

Ez a hal tetraploid, ami azt jelenti, hogy négy egyes kromoszóma száma van sok növényhez hasonlatosan. Mi emberek diploid-ok vagyunk, egyes kromoszóma számokkal.

Vetró Péter

You must be logged in to post a comment Login