International Balaton Carp Cup 2017

Az elmúlt években a Balaton történelmében horgászat szempontjából egy igazi mérföldkőhöz érkeztünk. 60.000 hektár. – Ez a mi tengerünk.

Az éveken át végzett kitartó munka meghozta gyümölcsét, aminek köszönhetően egy olyan horgászverseny kelt életre, mely példátlan a magyar horgászsport történelmében. – Ez pedig az IBCC.

LEAD

A tavasz rólunk szól. Úgy értem, hogy rólunk, pontyhorgászokról. 2015.évben 14 ország 50 csapata, 2016.évben 17 ország 82 csapata, idén, a III. IBCC-n pedig 19 ország 130 csapata érkezik Magyarországra, hogy (legjobb esetben) ízelítőt kaphasson a Balaton legszebb és legkülönlegesebb halairól.

1

Persze a dobogóra jutás minden versenyző legnagyobb vágya, ehhez mi egyenlő esélyeket garantálunk és a legmagasabb szintű megszervezéssel igyekszünk szolgálni. Hogy minek köszönhető egy – egy szebb hal kifogása, vagy a dobogó legfelső fokainak meghódítása nem ebben a cikkben fog kiderülni, de remélem, hogy ezzel az összefoglalóval – visszaemlékezéssel – hozzájárulhatok ahhoz, hogy aki nem volt ott a versenyeken is úgy érezze:

A Balaton végre a miénk. Horgászoké.

2

Évről évre természetesen a legnagyobb érdeklődés az évtizedes versenyszervezési rutinnal rendelkező és ugye a megnyitó ceremónián rendre felszólaló Csörgő Tamás – a Head Marshal/Vezető bíró – beszéde iránt van.

3.

„A versenyt bárhonnan meg lehet nyerni, az egyenlő esélyekhez nem fér kétség.” Ez már nem csak egy horgászverseny ranglistával és számokkal, helyezésekkel és nyereményekkel. Az IBCC ettől többről szól. A Balatonról és a Balaton pontyairól. Az esemény tisztaságát, a versenyszabályok maradéktalan betartását, a fogott halak mérlegelését és az eredmények rögzítését első alkalommal 41 fő, majd 63, idén pedig körülbelül 80 Marshall – versenybíró kollégával együtt óvja a főszervező. Biztosak voltunk abban már évekkel ezelőtt is, hogy a versennyel együtt a versenyzők is nagyon szép eredményeket fognak elérni, hittük, hogy találkozhatunk majd rengeteg különleges példánnyal, melyek híre aztán messze viszi

a Balaton, a magyar tenger hírét. Nem tudjuk most itt felsorakoztatni mind a 604 db 5 kg feletti ponty képét, de íme – a legszebb példányok.

4 5 6 7

 

Az első verseny dobogós csapatai: (Csapattagok neve) + összfogás

  1.  B52 Fishig Team II. (Ocsovai László, Ladislav Klement, Fekete Zoltán)  427,60 kg
  2. Fuky-Csoki Team (Karcagi János, Balogh Bálint, Lökös Máté) 340,70kg
  3.  B52 Fishing Team I. (Posztobányi László, Fekete Károly, Bozóki Attila) 283,50 kg

A második verseny dobogóján végzett: (Csapattagok neve) + összfogás

  1. Sportcarp CZ (Nemec Daniel – Espandr Miroslav) 195.70 kg
  2. Nikl Baits – Carp’R’Us Team  (Karel Nikl – Milos Svihorik – Richard Szabadszálási) 168.60 kg
  3.  Lojzi DPH Maconka Carp Team (Ocsovai László – Katona Attila – Tarczi László) 99.40 kg

8

5416.1 kg volt a két verseny mérlegelt összfogása (604 darab ponty), az átlagsúly pedig majdnem 9 kilogramm ami túlszárnyalta az elképzeléseinket.

 

Legnagyobb hal díját az I. IBCC-n a Balatoni Halgazdálkodás Team nyerte.

9

Tulipán Tibor kezében a valóra vált álom egy 23.60 kg-os tőponty „személyében

 

A második verseny legnagyobb haláért járó trófeát pedig a Team World of Carpcraft csapata emelhette a magasba.

10

Reyk Reyneck már beírta magát a történelembe ezzel a 23.00 kg-os tükörponttyal.

 

Az első versenyen az időjárás is jobban kegyeibe fogadta a versenyzőket, mint az elmúlt évben, amikor is a körülményeket figyelembe véve Csörgő Tamás a verseny kezdetét el is halasztotta hét órával. Sajnos a szabályok be nem tartása végett az elmúlt évben ki kellett zárnunk versenyzőket a mezőnyből. A saját versenyszabályaink mellett a Balatoni Vizirendészeti szabályok és a Balatoni Horgász szabályok is elválaszthatatlan részét képezik az IBCC versenyszabály egészének. Csónakkal való közlekedés miatt a mentőmellény használatát és a viharjelzéseket tehát komolyan kell vennünk, hisz bármilyen versenynél, bármekkora halnál fontosabb számunkra versenyzőink testi épségének megőrzése és, hogy balesetmentesen sikerüljön befejezni a III. IBCC-t is.

 

10 a

 

A III. versenyen minden eddiginél nagyobb lesz tehát a versenyzői létszám, minden eddiginél nagyobb lesz a versenypálya (Alsóörstől Balatonöszödig) és minden eddiginél nagyobb lesz az összdíjazás is.

2017.évben először a III. IBCC-n a versenyen belül 2 verseny is lesz. Az összfogás díjazása mellett az 5 legnagyobb hal összsúlya is külön díjazásban részesül.

A verseny 5 legnagyobb hal versenyének a díjazása:
1. hely: 5.000 EUR
2. hely: 3.000 EUR
3. hely: 2.000 EUR

A verseny 5 kg – nál nagyobb kifogott hal összsúlyának a díjazása:
1. hely: 20.000 EUR
2. hely: 10.000 EUR
3. hely: 5.000 EUR

A verseny legnagyobb halának díja: 10.000 EUR

További díjazás a 8 szektorra bontva:
1. hely: 1.000 EUR + 500 EUR értékű tárgynyeremény a szektor szponzorától
2. hely: 500 EUR értékű tárgynyeremény a szektor szponzorától

(Szektorszponzorok: The One, Carp’R’Us, Don Carp Baits, Carp Expert, Mivardi, Infinite Carp Baits, PVA hydrospol, Kolibri, Netrisk, Rebellcel, Giants Fishing )

Fontos, hogy minden csapat maximum 1 díjat nyerhet, kivétel a legnagyobb hal díja!
Tehát 27 csapat biztosan díjat fog nyerni!

11

Ebben az évben még egy újdonság, hogy az első két versenynek otthont adó Zánkai Üdülőközpont színháztermét „kinőttük”. A Club Tihany fog otthont adni a megnyitó ceremóniának, a stábnak a hét egészére nézve és természetesen az ünnepélyes díjátadónak is.

12 13

 

Ezennel pedig nincs más hátra, mint, hogy szeretettel meginvitáljunk minden érdeklődőt a Club Tihany komplexum konferenciatermében tartandó ünnepélyes megnyitó ceremóniára, mely 2017. április 22.-én 18:00 órakor kezdődik!

Alig több mint két hónap van már csak vissza a verseny kezdetéig, tartsatok Velünk áprilisban és kövessétek nyomon a III. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát az IBCC-t!

 

You must be logged in to post a comment Login