Tudás és szerencse is kell a horgászathoz!

Mindkettővel jól álltunk, ezért is volt tanulságos a Mesterkurzus legutóbbi forgatása melyet az esztergomi Dunán vettünk fel Horváth András és Sztahovits Péter társaságában. Még a süllő tilalmi idejének beállta előtt sikerült olyan időpontot találni ami mindenkinek jó lehet, de itt most leginkább a folyóra gondolok. A Duna a forgatás előtti napokban inkább szürke volt min kék, elsősorban a Rába hordalékától, ami lehetetlenné tette a gumihalas horgászatot. De a forgatás napjára levonult az ár és ideális körülmények fogadtak minket.

Sztahovits Peti már reggel fél hatra várta a csapatot, András és a PVTV stábja ekkor találkozott először, majd elindultunk a vízpartra, ahol már vár minket a csónak. A kötelező formalitáson (bemutatkozás, ismerkedés stb.) gyorsan túl kellett esni, mert Peti már azt szerette volna, ha a nap a vízen talál minket. Így is lett és az esztergomi Duna páratlan napkeltéjét az első sorból nézhettük.

András nem kezdő pergető horgász, sőt egészen kis korában került először pecabot a kezébe. Az élet aztán úgy hozta, hogy évekig porosodtak a felszerelései, de néhány esztendeje újra horgászbotot ragadt és ekkor már céltudatosan a pergető módszerhez fordult.

Gyorsan repítette a kis motor csónakunkat az elsőnek kiszemelt helyre, közben pedig már előkerültek a csalis dobozból a gumihalak és jig fejek, Peti pedig már mutatta is Andrásnak, hogy hova érdemes dobni. Kisvártatva Petinek jelentkezett is egy kapása, de a hal végül nem lett meg, de néhány perc múlva a tanítvány már szerencsésebb volt és Andris horgára egy szépséges süllő került.

kep1

Az első süllő András horgára jött

Nagy volt az öröm Peti pedig láthatóan megkönnyebbült, hiszen ő már tudta, ha hajnalban a Duna ad halat , akkor jó eséllyel este is fog. Persze ehhez a szabályhoz nem árt ismerni a megfelelő helyeket, de ebben nem volt probléma hiszen mesterünk akár a tenyerét úgy ismeri az ő Dunáját.

Utunk az egykori esztergomi dunai szénrakodó kötélpálya leadó állomása mellett vezetett. Ez a vízben álló magányos ipari műemlék a dorogi szénbányászat még meglévő rekvizitumainak egyike. Petinek szép emlékei vannak róla. Nem messze ettől a helytől fogta élete első komoly süllőjét, ami hatására még ma is ugyan olyan elszántan kergeti a tüskés hátúakat, mint akkor.

kep2

Egy monumentum

A nap lassan felkelt a horizont mögül és ekkor már Peti kezében is pihent egy kis süllő. Itt már végképp megnyugodott a mester. Hiába a Mesterkurzus kellemes terhet nyom a „tanító bácsik” vállára is, amit azért ezúttal is sikerült elviselni.

kep3

Egy Peti egyen süllői közül

Házigazdánk több helyszínt is feltérképezett a forgatás előtt, és összeállított egy menetrendet. Hosszú évek tapasztalatára alapozva minden helyszín más és más napszakban lehet majd eredményes ezért sokáig nem várhattunk a kapásokra, időben tovább kellett állni.

kep4

Csodálatos látványban volt részünk

Újabb és újabb helyeket kerestünk fel, olyanokat melyek korábban már adtak Petinek is halat. Meredek mélyedéseket, akadókat, töréseket. Közben pedig záporoztak a kérdések Andrástól. Milyen módszert, mikor, hol? Egyáltalán hogyan keressünk új helyeket? Ezek voltak talán a legérdekesebbek, és persze közben jöttek sorban a válaszok. Közben a nap újra alábukott, hiba egy februári nap meg elég rövid, de így is igen tartalmas volt. A sötétedés beállta előtt még egy süllő tiszteletét tette.

A nap persze ennél több esemény is tartogatott többek között egy igazi meglepetést amikor Péter a Daiwa jóvoltából ajándékba adott Andrásnak egy Cormoran TX6-os pergetőbotot és egy nagy csomag gumihalat is aminek egészen biztos jó hasznát veszi majd.

kep6

Mentes Mátyás a film operatőre. A háttérben pedig Szabó Zoltán igazi multi (funkciós) botja 🙂

Egész nap ment a pergetés és közben sorra fogták majd engedték el horgászaink a süllőket. Természetesen kameráink is megörökítették ez a Mesterkurzust, amit majd április 24-én 17:30 perctől láthatják a PVTV-n.

Írta: Jéger Szabolcs

You must be logged in to post a comment Login