A Duna ajándéka

A Mesterkurzusban ezúttal Jankovich Krisztiánnal horgászhatott egy olvasónk. Skultéti Andrásnak kedvezett a szerencse így ő szerepelhetett a F&H népszerű műsorában.

András rendszerint lakóhelyének közelében Székesfehérvár környékén horgászik, így a földrajzi adottságok miatt érthető, hogy eddig folyóvízen még sohasem próbálkozott. Ez az alkalom nagyszerű lehetőség volt arra, hogy csatornánk feeder specialistájával találkozzon és ellessen tőle néhány olyan technikai trükköt, amit akár állóvízi pecái alkalmával is tud majd kamatoztatni. Ráadásul egy olyan horgászatban lehetett része amilyenben még életében soha.

Mesterünk olyan helyet szemelt ki a Dunán ami könnyen meghorgászható és jó eséllyel adhat szép halakat. Krisztián jól ismeri ezt a helyet. A part lassan mélyül és csak olyan 30 méter után törik le egy kicsit határozottabban. Ez a távolság nem pusztán tipp. A Dunán nem lehet hazardírozni, a távolságnak és az etetés pontos helyének nagyon fontos szerepe van. Annak érdekében, hogy a szereléke mindig ugyan arra a helyre érkezzen kiakasztott zsinórklipsszel horgászott. A zsinór hosszát pedig pontosan kimérte. Így mindkét bot pontosan ugyan arra a távolságra repült.

Nagyon fontos a helyes távolság megválasztása és a pontos etetés

A főzsinórra egy nagyméretű 100 grammos kosár az ütköző és a forgó alá pedig vékony, 11-es fonott előke került.

Folyóvízen nem ritka a hosszú előke, sőt elvárás

Krisztián azt kérte, hogy a kis tanítvány előbb magától a saját elgondolása szerint próbáljon meg András halat fogni. Persze néhány alapvető tanáccsal ellátta tanítványát, a mester mégis azt szerette volna ha magától siker rávezetni a módszer lényegére Andrist. Ennek megfelelően mindenki saját etetőanyaggal próbálkozott, saját belátása szerint. Krisztián magas fehérjetartalmú hallisztes alapú kajával András pedig egy pörkölt alapú, inkább édeskésebb etetővel készült. A közös nevező a csonti volt, mindketten gazdagon tettek az etetőbe és azzal is csaliztak.

Gyorsan jött az első kapás

Alig néhány kosárnyi etetőanyag bejuttatása után érkezett az első kapás. Szépen görbült a bot és máris a parton volt az első halacska. Nem is akármilyen! Egy csodaszép leánykoncér akadt András horgára. A koncér védett halfaj ezért a fotózás után azonnal visszakerült a Dunába.

Krisztián is megcsodálta a szép fogást

Folyón több meglepetés érheti az embert, például ilyen szép utasszállító hajók látványában is gyönyörködhetünk.

De igazi meglepetést nyújtottak az általuk keltett hullámok is, főleg annak aki nem számított rá

Ha óvatlanok vagyunk, könnyen a vízben találhatjuk magunkat

Idő közben Krisztián etetésére is beálltak a halak és egymás után jöttek a kapások.

Egy újabb szebb dévért akasztott Krisztián, ami elterelte a spiccekről András figyelmét

Egy közös fogás pillanata

A nap talán legszebb fogása is András nevéhez fűződik. Egy csodaszép koncért fogott. Bár ne mértük meg, de egész biztosan több volt mint egy kiló. Természetesen a fényképezkedés után visszanyerte szabadságát ő is, csakúgy minta a többi halacska.

A készülő filmben is benne lesz ez a fogás

…és bekerül András fotóalbumába is

Csak úgy mint ez a fotó

A Duna ezen szakaszán is folyamatos a halászati ellenőrzés. A forgatás alatt minket is ellenőrzött a halőr. Természetesen mindent rendben találtak!

Megnyugtató, hogy vigyázzák a vizet, ezen a szakaszon van is miért

Egy izmos márna, alaposan próbára tette a szereléket ez a „pici” hal is

Soha nem lehet tudni mikor érkezik a kapás, mindig figyelni kell

A Mesterkurzusok alkalmával igyekszünk minden fontos pillanatot megörökíteni. Nemcsak a fárasztás izgalmát, de a kapás pillanatát is, ami nem egyszerű feladat.

A horgász és az operatőr is a kapást várja

Kora reggeltől késő délutánig tartott a forgatás. Sok szép halat fogtak horgászaink, András pedig olyan ajándékokat kapott a Dunától amire talán álmodott. Fogtak dévérkeszeget, jászkeszeget, leánykoncért, márnát, és még egy paducot is. Tényleg gazdag volt a zsákmány, ennél többet azt hiszem nem is kívánhat egy horgász.

A horgászernyő nem a Duna, hanem a F&H ajándéka volt

Mesterünk a forgatás végén adta át Andrásnak csatornánk ajándékát, egy praktikus horgászernyőt, aminek András reméljük nagy hasznát veszi majd. Nagyszerű volt a horgászat és a forgatás is, melynek minden fontos pillanatát megörökítettünk! Ezeket Önök is megtekinthetik majd a Fishing&Hunting-on, a Mesterkurzus 27. részében.

Aki pedig szeretne hasonlóan szép élményeket szerezni magának, találkozni egy nagyszerű horgásszal és persze szerepelni a Fishing&Huntingon, azoknak figyelmébe ajánlanám már futó játékunkat, melynek szerencsés nyertese egy izgalmasnak ígérkező pontyozáson a Nash Hungary horgászaival.

Írta és fényképezte: Jéger Szabolcs

You must be logged in to post a comment Login